UTBRÄNDA SJÄLAVÅRDARE

Utbrända själavårdare

av Administrationen

Martin befinner sig på gränsen till utbrändhet.

Arbetet som präst har blivit en påfrestande ström av begravningar och dop, där han under begravnings-ceremonier glömmer namnet på de avlidna. Samtidigt kollapsar hans privatliv: hans äktenskap är på väg att spricka, hans pappa är deprimerad och en bekant som visar sig vara pedofil söker förlåtelse utan att vilja anmäla sig själv.

Mitt i allt detta håller Martin terapisamtal med gäng-kriminella och försöker hålla ihop en församling med medlemmar som avskyr varandra. Dessutom plågas han av märkliga fysiska förändringar, där brosk och ben börjar växa i hans öra och en del av hans kropp stundtals domnar. I sin förtvivlan söker han stöd hos Jesus, men upplever denne ointresserad och manipulativ.


Utbrända själavårdare är en tragikomisk skildring av en av Sveriges mest utmattade yrkesgrupper: prästerna. Med en blandning av värme och humor skildras prästernas unika situation i ett sekulariserat Sverige där människor är slitna och samhället i spillror – med kyrkan som civilsamhällets sista utpost. Där kraven på antal begravningar, vigslar och dop är övermäktigt och prästerna måste hantera människor i deras mest sårbara stunder utan att själva ha orken kvar.


Föreställningen är en samproduktion mellan Administrationen och Ö2scenkonst.

Med stöd av Kulturrådet, Svante Bergströms Teaterstiftelse Stockholms Stad.

SPELPERIOD

18 - 27 MARS, 5 - 15 APRIL


SCEN

KUNGSHOLMEN


FÖRESTÄLLNINGSLÄNGD

1 TIM 20 MIN

Av: Hampus Hallberg
Regi: Hampus Hallberg och Emil Brulin

Scenografi och kostym: Ylva Norlin

Komposition: Matilda Björby

Medverkande: Hampus Hallberg, Emil Brulin, Janna Granstöm och Matilda Björby

Foto: Julia Mård

Producent Administrationen: Matilda Björby, Emil Brulin

Teaterchef Ö2scenkonst: Teresia Pettersson

Det är träffsäkert, varmt och vasst, med omsorg om detaljerna i allt från dialog till scenografi. Scenerna skiftar i högt tempo, men tack vare lysande skådespelarinsatser sker det sömlöst och självklart.


Det är genialt, både teologiskt och dramaturgiskt.


– Joel Halldorf, Expressen

En ung präst – och därmed publiken – ställs inför all världens små och gigantiska problem samtidigt i en uppsättning som skickligt blandar allvar och komik…


Utbrända själavårdare något av det intressantaste och ovanligaste jag har sett på teatern på länge.


– Sara Granath, SvD